Heart red large

Een leven samen

'Een leven samen' wordt gesteund door Encounter Vlaanderen en Encounter Nederland

Ervaringen

Krachtig

 

Voor het eerste Weekend voelde ik me soms wat onthand en machteloos als we elkaar niet vonden. Een meningsverschil of verwijdering kon me dan overvallen. In het weekend ervoer ik dat er een andere weg is om me met mijn partner te verbinden dan door analyse, denken en doorgronden van wat er in onze relatie dan speelt. Het weekend hielp me om meer aan haar te tonen en haar te vertellen wat er in me speelt. Ik werd me meer bewust dat ik ruimte kon en mocht innemen; dat het niet nodig is om weg te duiken voor wat niet goed gaat of wat me beangstigt, maar dat het ons samen juist krachtig maakt om dat onder ogen te komen. Het weekend betekende dat er ook een verlangen gewekt werd naar meer, naar leren om deze weg samen te gaan. Met het schrijven is er een liefdevolle en veilige brug tussen ons in gekomen. Die weg vind ik verrassend. Maar eigenlijk was ik vooral meer thuis bij mijn eigen gevoel en heb de gevoelens van mijn partner meer leren waarderen en accepteren. Accepteren ook dat sommige dingen bij ons horen. Dat is heel anders dan streven naar en ideaaltypische relatie.

Vrij

 

Ik voelde mij vaak onzeker en soms minderwaardig. Tijdens het weekend voelde ik me sterker worden, kon ik meer gaan ‘staan’. Omdat mijn vriendin me haar gevoelens toevertrouwde, voelde ik me zekerder en was blij met haar vertrouwen. Dat alle gevoelens er mogen zijn, was voor mij een hele bevrijdende boodschap die ervoor zorgde dat ik naar haar toe mijn gevoelens ook in alle openheid kon tonen. We voelden ons erg verbonden met de mensen die we hebben leren kennen. Het besef dat er een gemeenschap is, mensen die ook deze weg willen gaan, geeft me een veilig en geborgen gevoel. Ik voelde me vrij: vrij om in verbondenheid te leven met de mensen die op ons pad komen.

“Warmste” weekend

 

Ongeveer 25 jaar geleden vertelden twee bevriende echtparen ons regelmatig over het weekend en de activiteiten binnen Encounter. We zagen wat het met hen en hun relatie deed. Wij zochten ook naar verdieping, maar de weekenden stonden niet open voor mannen en vrouwenparen. Nu  kregen we tot onze verrassing de vraag of we nog steeds interesse hadden voor een Weekend. We vroegen ons af of het voor ons nog wel geschikt was, we waren immers al drieëndertig jaar samen.

Toch waren we nieuwsgierig, benieuwd en blij met de evolutie.

 

Zo trokken wij, nieuwsgierig en een beetje zenuwachtig, december 2013 naar Deurne voor het weekend “Een leven samen”. Het waren intense dagen. Na drieëndertig jaar ontdekten we geen spectaculaire nieuwigheden bij elkaar. Maar we leerden dialogeren en communiceren over onze gevoelens en luisteren naar elkaar. We voelden een diepe warmte tussen ons, het vuurtje werd weer extra aangewakkerd. We hebben ook genoten van de hartelijke en respectvolle sfeer in de groep.  De getuigenissen van het team waren heel herkenbaar voor ons, ook al werden die voor een groot deel vanuit een heterosituatie gebracht.

 

We hebben het Weekend afgesloten met een mooie viering in een serene en dankbare sfeer. Het was zonder twijfel het “warmste” weekend van het jaar. We maakten voornemens om het dialogeren te blijven doen. Maar eerlijk is eerlijk: op dat vlak hebben we nog werk voor de boeg.

Geloofservaring

 

Wij hebben deelgenomen, omdat een bevriend echtpaar zo enthousiast is over Encounter, en ons tipte dat dit weekend zou worden gehouden. Mijn partner was wat terughoudend, hij was bang dat het een soort groepstherapie zou zijn. Ik zelf wilde graag. Voor ons was het een warme maar ook veilige manier om te werken aan onze relatie. De vrijmoedige en eerlijke verhalen, die de stellen aan de andere kant van de tafel vertelden waren zó van toepassing op ons leven. We hebben met het schrijven een waardevolle techniek geleerd, die we inmiddels ook gebruiken in ons dagelijks leven. Een bijkomend feit was dat de viering en de communie mij erg ontroerden. Ik heb toch onderhuids gedacht: ik ben homo, dus ik hoor er niet bij. Ik mag er niet bij horen. Doordat ik nu ervaarde dat dit niet zo was, dat ik er wel bij hoorde, was het weekend voor mij ook een hele mooie geloofservaring.

 

Kortom, we zijn beiden erg blij, dat dit weekend op ons pad kwam.